Холестерин-це жироподібна речовина, яка надходить в наш організм із продуктами харчування, а також синтезується у печінці.
Холестерин є необхідним для нашого організму, адже він входить у склад клітинних мембран, необхідний для синтезу гормонів та інших важливих для нашого організму речовин.
Печінка є своєрідною фабрикою, яка перероблює холестерин на різні типи, в залежності від потреб організму. Надлишок холестерину в крові призводить до розвитку атеросклерозу – відкладення холестерину на стінках судин, згодом може утворюватись атеросклеротична бляшка, яка перекриває просвіт судин, що призводить до зменшення кровопостачання головного мозку, серця та інших органів.
Атеросклероз є основною причиною розвитку інфаркту міокарда, ішемічного інсульту, ішемічної хвороби серця, збільшує ризик смерті та значно погіршує якість життя. При підвищенні холестерину можуть утворюватись камені в жовчному міхурі та розвивається жовчо-кам’яна хвороба. Існує “хороший” та “поганий” холестерин. Щоб дізнатись свій рівень холестерину з його різновидами та оцінити стан ліпідного обміну-необхідно здати аналіз крові на ліпідограму.
Ліпідограма дозволяє визначити такі показники:
- Загальний холестерин-“будівельний матеріал” для організму. Його надлишок чи нестача є приводом для занепокоєння і потребує консультації лікаря для виявлення причини та визначення подальшої тактики корекції.
- Ліпопротеїди низької щільності-“погані ”, переносять частки холестерину по всьому організму і мають здатність накопичуватись на стінці судини у місці її пошкодження, сприяючи утворенню атеросклеротичної бляшки.
- Ліпопротеїди високої щільності-“хороші”, збирають надлишок холстерину та транспортують його назад в печінку для подальшого виведення з організму із жовччю.
- Тригліцериди-основний енергетичний запас для організму, проте збільшення їх рівня збільшує ризик серцево-судинних захворювань та гострого панкреатиту.
- Коефіцієнт атерогенності-співвідношення “хорошого” та “поганого” холестерину, що вираховується за спеціальною формулою, має діагностичне значення для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.
Записатися на прийом online на сайті:
Які причини збільшення холестерину (гіперхолестеринемії) та хто є у групі ризику ?
- Неправильне харчування (надмірне вживання насичених жирів, трансжирів в раціоні)
- Шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю).
- Генетична схильність. Якщо у когось з членів вашої родини наявний підвищений рівень холестерину, то вам слід періодично визначати показники ліпідограми.
- Наявність хронічних захворювань (цукровий діабет, гіпотиреоз, захворювання печінки та нирок)
- Переїдання, надмірна маса тіла, ожиріння
- Жінки у період менопаузи-це пояснюється тим, що змінюється гормональний фон, знижується рівень естрогену, який в нормі збільшує рівень “хорошого” холестенрину та має здатність знижувати “поганий” холестерин.
Профілактика гіперхолестеринемії:
- раціональне харчування: виключити з раціону фастфуд копченості, маргарин, кондитерський жир, обмеження споживання жирних сортів м’яса, обмеження солодощів, збільшення в раціоні цільнозенових злаків, риби, овочів та фруктів, рослинної олії, горіхів та клітковини.
- відмова від паління та алкоголю
- щоденна фізчна активність: ходьба, біг, плавання або будь-яка фізична активність, яка вам до вподоби, адже рух-це здоров’я.