Що таке холестерин та чим він небезпечний?

Що таке холестерин та чим він небезпечний?

Холестерин-це жироподібна речовина,яка надходить в наш організм із продуктами харчування ,а також синтезується у печінці.Холестерин є необхідним для нашого організму,адже він входить у склад клітинних мембран,необхідний для синтезу гормонів та інших важливих для нашого організму речовин.Печінка є своєрідною фабрикою,яка перероблює холестерин на різні типи,в залежності від потреб організму.

Надлишок холестерину в крові призводить до розвитку атеросклерозу – відкладення холестерину на стінках судин,згодом може утворюватись атеросклеротична бляшка, яка перекриває просвіт судин, що призводить до зменшення кровопостачання головного мозку, серця та інших органів. Атеросклероз є основною причиною розвитку інфаркту міокарда, ішемічного інсульту ,ішемічної хвороби серця,збільшує ризик смерті та значно погіршує якість життя. При підвищенні холестерину можуть утворюватись камені в жовчному міхурі та розвивається жовчо-кам’яна хвороба.  

Існує “хороший” та “поганий” холестерин.Щоб дізнатись свій рівень холестерину з його різновидами та оцінити стан ліпідного обміну-необхідно здати аналіз крові на ліпідограму.

Ліпідограма дозволяє визначити такі показники:

  1. Загальний холестерин-“будівельний матеріал” для організму.Його надлишок чи нестача є приводом для занепокоєння і потребує консультації лікаря для виявлення причини та визначення подальшої тактики корекції.
  2. Ліпопротеїди низької щільності-“погані ”,переносять частки холестерину по всьому організму і мають здатність накопичуватись на стінці судини у місці її пошкодження,сприяючи утворенню атеросклеротичної бляшки.
  3. Ліпопротеїди високої щільності-“хороші”,збирають надлишок холстерину та транспортують його назад в печінку для подальшого виведення з організму із жовччю.
  4. Тригліцериди-основний енергетичний запас для організму,проте збільшення їх рівня збільшує ризик серцево-судинних захворювань та гострого панкреатиту.
  5. Коефіцієнт атерогенності-співвідношення “хорошого” та “поганого” холестерину,що вираховується за спеціальною формулою,має діагностичне значення для оцінки ризику серцево-судинних захворювань.

Які причини збільшення холестерину (гіперхолестеринемії) та хто є у групі ризику ?

  • Неправильне харчування (надмірне вживання насичених жирів,трансжирів в раціоні)
  • Шкідливі звички (куріння,надмірне вживання алкоголю).
  • Генетична схильність.Якщо у когось з членів вашої родини наявний підвищений рівень холестерину,то вам слід періодично визначати показники ліпідограми.
  • Наявність хронічних захворювань (цукровий діабет,гіпотиреоз,захворювання печінки та нирок)
  • Переїдання,надмірна маса тіла,ожиріння
  • Жінки у період менопаузи-це пояснюється тим,що змінюється гормональний фон,знижується рівень естрогену,який в нормі збільшує рівень “хорошого” холестенрину та має здатність знижувати “поганий” холестерин.

Профілактика гіперхолестеринемії:

  • раціональне харчування:виключити з раціону фастфуд копченості,маргарин,кондитерський жир,обмеження споживання жирних сортів м’яса ,обмеження солодощів,збільшення в раціоні цільнозенових злаків,риби,овочів та фруктів,рослинної олії,горіхів та клітковини.
  • відмова від паління та  алкоголю
  • щоденна фізчна активність:ходьба,біг,плавання або будь-яка фізична активність,яка вам до вподоби,адже рух-це здоров’я.